Norden 

Vi i årskurs fyra har jobbat med Norden hela året. Vi har läst och gjort uppgift om Norden. Vi gjorde en stor karta som alla fick rita på och färglägga. Det första landet som vi forskade om var Sverige. Vi lärde oss om Sveriges kung och om Sveriges städer, Sveriges hav och de hav som var runt Sverige, alltså Skagerrak, Kattegatt, Bottenhavet och Östersjön Vi hade också fått se bilder av alla öar i Norden. Efter Sverige kom Danmark, vi lärde om Grönland på samma (den största ön i hela världen).  På Grönland fanns det cirka 56 tusen invånare alltså lite fler än Färöarnas 49 tusen invånare fast Grönland var på ytan mycket större. Grönlands högsta berg heter Gunnbjörn som är 3693 meter högt.  

 Vi lärde oss också om Färöarna som hör till Danmark. Vi lärde oss om de saker som var typiska för Danmark och Sverige. Och vi lärde oss om de haven som var runt Danmark. Efter Danmark kom Norge och Island. Norge är ett stort land som har många höga berg. Norges högsta berg är 2469m som är Galdhöpiggen. 2106m är Sveriges högsta berg, den heter Kebnekaise. Island är ett litet land. Det fanns många varma källor och kokheta geysirs. Det fanns också många vulkaner på Island. Det senaste utbrottet var 2017 i 21 november. Island är också känt för sina stora glaciärer, största av de är Vatnajökull, som också är Europas största glaciär. Det finns också ett stort vattenfall på Island, Gullfoss heter de. 
  Danmarks huvudstad är Köpenhamn. Danmark består av många öar som är Jylland, Lolland, Fyn och Själland. Sverige är nordens största land till yta och till invånarantal. Sverige har många åkrar. Åland tillhör Finland, men det är självständigt. Sverige är en monarki, Norge är en monarki, Island är en republik, Danmark är en monarki och Finland är en republik. Finland är känt för de tusen sjöarna och för de har så mycket skog som de inte använder. Finland är ganska stort men det finns bara 5,5 miljoner invånare. 

Text: Daniel, Oliver och Elias.